Cine stie mai bine...

Eram nitel ametita. Numai bine, altfel m-as fi gandit sa fac asta dar as fi trecut totusi mai departe. Iesisem din supermarket, ne intorceam la dantuit. Aproape 2 noaptea. Un cersetor sta pe scarile de la banca. Zice ceva dar nu inteleg ce, eram atenta probabil la Codrin. Observ apoi ca Mimi se apropie de om. Ii aprinde tigara. Asta era, intrebase de o bricheta. Vad ca are un carton langa el pe scara. Bun, gata, ma asez, am mai zis eu ca fac asta si e timpul sa fie pe bune, cartonul ala e pentru mine acolo. Vreau sa aflu de ce e in strada, asta e dilema mea principala. Nu se sfieste sa raspunda la intrebari, asa ca aflu destule. Avea un apartament pe care l-a pierdut din cauza unui imprumut in banca. Asta se intampla acum vreo zece ani. N-a lucrat mult la viata lui, dar a lucrat. Tamplar parca. Sotia lui e in alt oras, s-au desparit de cand cu apartamentul. Copiii ii sunt toti realizati, toti cu studii superioare. A trecut o luna, nu mai stiu daca erau doi sau trei. O fiica retin sigur insa ca e in Belgia, a terminat Dreptul si profeseaza acolo. Spune ca la maritisul fetei nu a mers ca nu cumva sa o faca de rusine. S-o fi gandit si la el atunci, spun eu, dar atitudinea fata de ea conteaza oricum. Imi zice si mie sa invat si sa-mi folosesc capul. "Capul e cel mai de pret lucru."
Intr-o seara se gandea batranul (are in jur de 60 de ani dar pare mai batran de atat) la felul cum a ajuns. Era trist. Statea in acelasi loc ca si acum si a auzit o voce dinspre felinar. S-a uitat intr-acolo. Vocea venea chiar din lumina felinarului. "Eram treaz, nu bausem." Vocea ii spunea sa nu dispere. "Sa nu disperi!" imi zice si el mie. EL mie!
Povesteste de copiii lui. I-a spus fetei sale, care lupta mereu sa se ridice profesional si mai mult, sa nu se lacomeasca. EL ei!
Apoi trece la prietenii lui din strada. Unul dintre ei bea spirt. El nu face asta si ii invata si pe altii sa-i urmeze exemplul. Intr-o dimineata prietenul lui ii spune: "Mai, tu mi-ai vorbit aseara in somn. Mi-ai spus sa nu mai beau spirt." "Da, i-am vorbit prin telepatie. De atunci nu mai bea si e mai bine." Telepatie...
Ma mai intereseaza daca cerseste pentru altii. Zice ca e pe cont propriu. Asa o fi.
Dincolo de detalii pe care nu le mai retin, am ramas cu astea in primul rand: un om care traieste de azi pe maine invata pe altii sa nu fie lacomi, sa nu-si faca rau, sa nu faca rau nici altora si sa aiba incredere in viata si in Dumnezeu. Oare a gandit asa dintotdeauna sau doar experienta anilor in strada l-a schimbat? Nu mai conteaza oricum, gandirea prezenta e cea importanta.

4 comentarii:

Razvan Alex RADU spunea...

super scris..ai mare talent :D

Irina spunea...

Multumesc, Razvane:)

Unknown spunea...

Mai,acu'stiu de ce nu porti bijuterii : tu le produci.Prin scris

Cristi

Irina spunea...

@Cristi: Prea frumos ai zis-o, apreciez:)