Fara sens

Uneori lucrurile sunt atat de stupide si lipsite de sens incat iti vine greata. Greata, cel mai greata, foarte greata dar nici macar sa borasti nu poti. Ce verb urat, Dumnezeule. Macar ar fi eliberator. Nu cel mai eliberator, nu foarte eliberator, doar un pic eliberator. In practica insa nici macar el nu exista.

Fericirea

"Fericirea-i la bursa dar nici p-aia n-o am":)
Exista cateva concepte de care ma lovesc in mod repetat in ultima vreme, fericirea e unul dintre ele. Ce am constatat in mod special e ca fericirea nu e un drept, e o responsabilitate. Responsabilitate nu doar fata de tine insuti, ci si fata de ceilalti. Cand te ingropi confortabil in mocirla pentru ca nu gasesti puterea de a iesi, ajungi sa-i tragi si pe ceilalti dupa tine la un moment dat. Fie ca doar cand ii "chemi in vizita" fie "full time". Am observat in cativa oameni frustrarile vechi de ani de zile care se exprima inca prin reactii exagerate la chestii marunte, prin ton agresiv sau prin indiferenta. Fiecare problema trebuie tratata la timp si corespunzator pentru ca altfel va iradia catre cei din jur, atat catre cei partasi la problema cat si catre cei care nu erau nici macar in trecere cand ea s-a nascut. Am senzatia ca am fost invatati ca bucuria e un pacat si de aceea multi oameni fug cu aceeasi energie catre fericire cat si de ea.. si nu ar trebui sa fie asa.
Cat despre ce inseamna a fi fericit.. inseamna a avea privirea senina a omului care e pregatit sa primeasca si bune si rele, care intelege ca orice problema e o proba ce nu ii este oferita cu ciuda de viata  ci este doar naturala si ca dezamagirea e proportionala cu asteptarile exagerate de la viata. E cel care are puterea de a intelege si de a nu raspunde doar emotional "pragurilor", care stie sa spere, sa viseze si sa nu transforme iubirea in ura doar pentru ca asta ii ofera iluzia ca va supravietui mai usor. Fericit este cel care nu se teme de viata, doar o traieste. Ocazional el gusta puncte culminante ale fericirii  - senzatia de a fi beat de fericire - la  fel cum ocazional gusta tristetea dar nu o lasa sa-l doboare, stie ca si ea e trecatoare. Fericit e cel ce nu isi uita scopurile de fond ametindu-se in diferite "forme" pe care le ofera viata si mai ales cel care isi identifica un scop al lui insusi, ca fiinta. Fiecare cu scopul lui.. important e sa stii sa-l formulezi... spre exemplu daca vrei o masina, scopul nu ar trebui sa fie masina in sine ci ceea ce poti si vrei sa faci cu ea. Fericit e cel ce poate ierta si cel ce se intelege pe sine, e cel care cand se priveste in interior vede pace si echilibru. Puteti adauga, va rog.

Analgezice

Expresia a lansat-o Claudia. Cand spunem analgezice putem spune uitare, negare, shopping, alcool, plimbari, fuga de ganduri, orice ne creeaza iluzia ca lucrurile merg bine. La fel ca si zaharul, sarea si grasimile, analgezicele trebuie administrate moderat. Nu e gresit sa profiti de acea iluzie atat timp cat esti constient ca realitatea e inca acolo si ca te asteapta. Ele sunt substitutul batului in care te sprijini cand urci muntele si simti ca panta a devenit prea abrupta sau ca pur si simplu nu mai poti. Batul nu il folosesti tot drumul si nu trebuie sa devina el miezul mersului pe munte, asa cum shopping-ul sau alcoolul nu trebuie sa devina scopuri in sine iar negarea sau evitarea unei probleme nu trebuie sa devina un stil de viata. Se folosesc temporar si cu masura pentru a face cautarea unei solutii sa para mai usoara sau mai placuta.

Uita cine esti...

...ca sa iti aduci aminte cine esti cu adevarat. Te pierzi uneori intre cum erai candva, cum esti mai nou, cum cred altii ca esti si nu mai stii daca efectiv ceva s-a schimbat sau daca ai devenit mai mult tu decat erai inainte. Nu stii cine are dreptate intre cei ce iti spun cine esti si nu stii daca poate avea doar cineva dreptate si nu toti. Asa ca daca uiti sabloanele in care te-ai incadrat singurel si cele in care te-au incadrat altii, s-ar putea sa ajungi la varianta potrivita. Nu trebuie sa uiti de tot, trebuie sa le pastrezi intr-un sertar ca repere, poate chiar sa le scoti de acolo imediat ce ai ajuns la varianta de care spuneam, pentru ca s-ar putea sa-ti dai seama ca si ea e o eroare... dar sa faci abstractie o vreme de profilele cu care crezi ca te identifici.