Mitul Bucurestilor

Today I feel like a mythbuster. Plecai in Bucuresti stiind de la unul, de la altul ca lumea de acolo e naspa. Ca nu-ti raspunde nimeni daca vrei sa afli cum sa ajungi intr-un punct anume, ca nu-ti raspunde nimeni daca intrebi cat e ceasul si ca nu trebuie sa iti tradezi originea moldoveneasca atunci cand vorbesti, pentru ca vei fi tratat urat. Plecai asadar pregatita cu toate injuraturile pe care le stiu si sigura ca va fi nevoie sa le utilizez macar o data. Mare mi-a fost bucuria sa descopar ca lucrurile nu sunt chiar asa de negre pe cat se zvoneste. Nici macar o persoana nu m-a ignorat cand am avut de pus o intrebare, ba mai mult unii m-au invitat sa-i insotesc "Daca vreti puteti merge cu noi, avem aceeasi directie". I-am refuzat insa, multumindu-le de amabilitate, pentru ca ma grabeam. Poate experienta mea a fost cam scurta, dar cred ca asa va ajunge bucuresteanul sa fie privit cu ciuda in Iasi de moldoveanul cunoscator de zvonuri, care moldovean va fi privit apoi cu ciuda in capitala de bucuresteanul cu experiente triste si tot asa..

Exista tot mai putini romani in Romania:) Adica na, sunt tot mai multi straini pe la noi. Noi plecam, ei vin, culmea:). Uitandu-ma dupa oameni carora sa le adresez o intrebare imi tot dadeam seama ca multi erau straini. Pana la urma, din doua persoane care mi-au indicat directia catre metrou din centrul vechi unde ma aflam, una nu vorbea romaneste. "Ooh, you're not from around here." "No, no, I live here, but I don't speak Romanian much. So what was the question?".

Dincolo de politica de la TV si care, odata cu apropierea alegerilor, devine tot mai vizibila si pe strada si tot mai discutata de cunoscuti, exista ceva miscari "subterane" interesante. Afisele sunt sursa mea de informatie: in Iasi are loc o miscare tot mai puternica antifascista iar in Bucuresti se pare ca una legionara - asa se intelegea la o investigare rapida a afisului. Interesant...

V-am spus ca mirii erau frumosi? Nu va mai spun, ca aici nu sunt pagini de jurnal:)

2 comentarii:

Brindushi spunea...

I-auzi.... eu cand am fost ultima data in Bucuresti am fost intrebata pentru indicatii de turistii straini, eu turista fiind :)) da' nu i-am ghidat aiurea :P daca plecam cu stereotipuri nu-i bun, trebuie sa avem rabdare sa cunoastem/descoperim omul....eu cunosc bucuresteni "get-beget" foarte amabili si draguti (sper ca nu din cauza ca-s eu asa draguta ;)) )

Irina spunea...

E bine in general sa fii pregatit pentru a fi contrazis si a recunoaste ca e cazul sa fii. Parerile celorlalti pot fi utile, sunt cazuri cand e bine sa fii pus in garda, doar ca e bine sa accepti sa lasi garda jos daca se dovedeste ca se poate si e bine sa fii pregatit la a renunta la o parere construita pe alte pareri si nu direct pe subiectul parerii. E valabil si inversul, sa fii pregatit sa iei o "pozitie de lupta" din cea de "pe loc repaus". Cheers, Brindushi:)