"Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face"

E o zicală foarte bună, am fost o susținătoare înfocată a ei o vreme. Dar, ca orice lucru, privit din niște unghiuri dupa dorințele personale, poate devia și ajunge într-un punct greșit.
Se întamplă să aud oameni mai mult decât revoltați pentru că anumite lucruri nu se fac într-un anumit fel. Motivul revoltei: "Dacă eu nu fac așa, ei de ce fac?". Pare drept la prima vedere, dar dacă lucrurile în cauză nu sunt norme morale bine știute, nu sunt reguli de bun simț acceptate de oricine ci... preferințe personale? De ce ar trebui să știe toți ceea ce preferi? De ce ar trebui să fie de acord ca preferințele tale sunt bine de urmat? De ce a nu se face după preferința ta este greșit? Greșit... în sensul de "obiectiv vorbind este greșit"? Nu, a nu se confunda ceea ce vrem cu ceea ce e bine, a nu se confunda ceea ce e greșit cu ceea ce nu ne place. A nu fi judecați oameni fără niciun rost pentru preferințe nerespectate. Și a nu se ințelege greșit "dacă eu nu fac asta, nu fă nici tu asta!" și a se accepta lejer în consecință "dacă eu greșesc așa... te mai ințeleg când o faci și tu". Fiecare după puteri: unii nu vor face greșelile tale, dar nici nu vor respecta doleanțele tale; tu nu vei face greșelile pe care tu le consideri de nefăcut... dar vei face alte greșeli, de nefăcut în ochii lor; tu nu vei face greșelile lor, dar nici nu le vei respecta doleanțele.
Lumea nu se raportează la o singură persoană, cea pe care o putem "accesa" cel mai ușor, adică propria persoană. E mai simplu să vedem printr-o singură pereche de ochi... dar putem încerca să ne mai imaginăm câteva perechi în plus măcar ocazional, nu?

7 comentarii:

Anonim spunea...

da..cand vorbesti despre preferinte personale e altceva..dar daca tu ai bun simt de ce sa nu aiba si celalalt? daca tu il respecti, el de ce sa nu te respecte? daca tu nu il deranjezi, de ce el sa te deranjeze? ..lucrurile astea elementare..de bun simt..ar trebui sa le aiba si ceilalti..mai ales intr-un camin..unde nu esti numai tu singur in camera si se presupune ca daca esti student..esti si educat..

Irina spunea...

Cu asta sunt perfect de acord, le incadrez in acele norme morale bine stiute de care spuneam. Totusi uneori e greu de definit modul in care respectul poate fi aratat: se pot intalni persoane, una asteptand anumite forme de respect, alta stiind sa ofere respect intr-o anumita maniera si intre care sa apara conflicte pentru ca nu li se aliniaza conceptiile. Probabil de asta exista codul bunelor maniere, uneori e mai usor ca un al treilea sa spuna cine are dreptate:)

Anonim spunea...

ai dreptate si observ ca nu sunt singura care s-a ciocnit de nealinierea conceptiilor :P..tocmai acum am un conflict cu un prieten..el are alte standarde pt modul in care doreste sa fie respectat..iar eu am alte moduri de a respecta o persoana..fiecare poate intelege altceva prin cuvantul "respect"

Anonim spunea...

eu ma respect si asez regulile astea cum zice si zicala asa ca zicala se refera la invatatura sufleteasca a basmelor si zicalelor definite din povestile pentru copi ce tie nuti place altuia nui face esti un comentariu luat dintru basm,uneori este mai frumos este sa :D citesti zicatori:ghicitoti,povesti,basme :D e mai bine sa fi educat si sa ai cei 7 ani de acasa :D :P hy allz aceasta snoava ce tie nuti place altuia nu-i face este o snoava din povestile codrul bunelor maniere dar poate ca noi inca nuam auzit de codrul bunelor maniere dar eu stiu ca esti o carte plina cu snoave educative pentru copi hy alzz yryna r3 gg :D

Anonim spunea...

sunteti pffffffffffffffffff frate u stiti nimic ia puneti acolo o compunere de 15-20 rand ia hai ca daca nu o puneti ma supar pe voi

Anonim spunea...

Adevarul valabil pentru toti pamanatenii e ca: SI DE VOI IMI PARE RAU, DAR DUPA MINE MI SE RUPE SUFLETUL. Cu siguranta va fi o lume mai buna DACA MI S-AR RUPE SUF LETUL SI DUPA VOI.

MIHAIL EMINESCU spunea...

Non idem est si duo dicunt idem. Mihail Eminescu in poezia"Noi amandoi avem acelas dascal"