Obiectivitate

Exista, in opinia mea, cateva solutii pentru o lume mai buna, ca sa zic asa (stiu ca e noua expresia "ca sa zic asa" in limbajul meu, stiu si de unde am luat-o, mama, cum iti sare pe limba fara sa-ti dai seama): psihoterapie pentru toata lumea:) ; obiectivitate; echilibru. Cred ca mai sunt.. is de-ajuns astea pe moment. Daca tot le-am enumerat sa spun doua vorbe la toate desi numai una este de interes in acest post:
Psihoterapie - pentru ca daca nu ai conflicte interioare, nu ai frustrari, nu ai un trecut nerezolvat sunt sanse mari sa nu fii agresiv, sa nu vrei sa calci pe cadavre, sa nu fii lacom, invidios si asa mai departe, lista aia lunga de lucruri care dauneaza grav societatii. Spun asta pentru ca in cazul catorva dintre cei cunoscuti mie se poate uneori vedea usor cum o izbucnire, o rautate, o banuiala (dintr-acelea ce nasc conflicte) se leaga de ceva ce-i macina si i-a macinat mult si inainte. Deci nici lor nu le e bine.. nici celor din jurul lor..
Echilibru - e destul de clar: daca stii sa mentii mentalul, afectivul, spiritualul in armonie, daca stii cat sa vrei, daca stii cine esti etc vei simti.. pace.. da, suna cam liric, iar ce e cam liric poate fi uneori .. cam mult, sa zicem. Dar e un cuvant bun. Revenind la cele de mai sus: exista oameni carora nu le e bine dar, prin echilibru, se mentin la un nivel deasupra celui "al marii" si se integreaza si frumos in lume.
Obiectivitate (in sfarsit):
a) Fiinta 1 si Fiinta 2 se cearta azi. Motive importante. Trece un an. Fiinta 1 si Fiinta 2 se cearta azi. Motive importante. Trece un an. Fiinta 1 si Fiinta 2 se cearta azi. Motive importante. Trece un an. Fiinta 1 si Fiinta 2 se cearta azi. Motive importante. Mai trece un an. Azi, dupa 4 ani, un pahar a cazut de pe masa. Se pare ca Fiinta 1 era sprijinita intr-un anume fel de masa incat Fiinta 2 s-a lovit de ea intinzand mana dupa cheile din colt, a ricosat in pahar, paharul a cazut si s-a spart. "Daca n-ai sta degeaba toata ziua, ba la masa, ba motaind in pat, nu s-ar fi spart paharul meu preferat!" "Daca n-ai umbla toata ziua fara rost, daca n-ai cumpara numai porcarii, daca, daca, daca!". Deci.. s-a spart un pahar? Si alti 4 ani odata cu el.. totusi.. era un pahar.. dar pentru ca n-a fost doar atat acum, la anu' se va sparge iar, infundat in cei 5 ani. Obiectiv vorbind: problema zilei de azi nu era doar un pahar?
b) Te duci la scoala. Esti grabit. Ai uitat ceva. Te intorci. "Vai, de ce-am uitat cartea tocmai acum?". Ai gasit-o, iesi repede pe usa. Fugi repede pe scari. Vecinii tai mai in varsta coboara agale. E normal, la varsta lor tu s-ar putea sa fii si mai lent. In sfarsit, afara din scara. Fugi. Te-mpiedici. "Cine-o pus bordura-n drum?!!". Incetinit de oboseala, inaintezi in ritm mai domol. Te-opreste un nene politicos si te intreaba cat e ceasul: "E tarziu, dom'le, ce intrebare mai e si asta?!!!". Batranul e derutat. Se simte prost. Nici nu stie de ce. Plecase vesel de acasa, racoarea diminetii ii facea bine. Acum insa parca nu mai e asa frumos afara... Obiectiv vorbind.. era batranul vinovat pentru o carte, niste vecini, o bordura? Dar te-ai gandit la asta mai devreme?
(efecte multiplicatoare: batranul, mai plictisit acum, merge si intalneste pe .... dar... - continuati voi)
Raspunzi azi pentru ieri, lui pentru altceva si adiearea nu se opreste ci devine furtuna.
Obiectivare... pentru o societate mai libera de tensiune...
P.S. Imi pare rau ca nu stiu sa compun istorii usor de vizualizat cu mintea, placut de urmarit cu gandul, ar fi mult altfel post-ul.. nu mi-s Creanga..
P.S.2 Nu sunt Fiinta 1. Nici Fiinta 2. Nici grabitul spre scoala (orice asemanare cu realitatea este pur intamplatoare, pe bune:)) ). Nici batranul. Nici batranii.
Sau poate nu stiu eu.

0 comentarii: