Din nou in cercul vicios

Revin la o idee veche care e numai buna dupa post-ul aproape proaspat cu cercurile vicioase. Daca din punctul A ajungi in B si din B ajungi in A, atunci poti forta aparitia cauzei incepand cu efectul? Stiu ca am avut exemple pana acum, dar nu-mi vine decat unul in minte pe moment: se presupune ca pentru a zambi trebuie sa te simti bine. Dar, daca iti educi zambetul, daca te stradui sa zambesti mai mult decat simti, nu se poate sa ajungi la o stare de mai bine si pe interior? Cred ca te vei simti mai inviorat si putin pozitiv, suficient de pozitiv cat sa lupti mai puternic cu ceea ce te tine departe de starea de bine. De fapt cred ca asta e principiul gandirii pozitive: intai crezi si apoi se-nfaptuie ceva si nu neaparat invers.
Pe de o parte tind sa spun tot eu: total eronat, e ca un tratament simptomatic, acum il simti si-apoi te-ntorci de-unde-ai plecat.. da, cam asa e.. nu poti, cel putin in exemplul dat, sa ajungi cu adevarat din B in A.. e o solutie temporara, ca si cafeaua care te intremeaza pe moment - oboseala nu ti-o taie, dar o uiti macar atunci cand e urgent sa faci asta.
Si ajung iar la negare, cea care te salveaza uneori.. dar te distruge daca te lasi prea mult in mrejele ei. Totusi n-am vorbit despre ea aici. Alt' dat'.
Dupa cateva ore de somn editez articolul, s-ar putea sa fi gasit un exemplu bun: ca sa te intelegi bine cu o persoana trebuie sa-ti placa. Daca o persoana nu-ti place, nu te intelegi bine cu ea. Asta inseamna ca n-ai o atitudine faina fata de ea, ca aveti tot felul de discutii in contradictoriu pentru ca tu ai in tine acel "nu-mi place". Totusi.. daca pornesti invers si incerci sa te intelegi cu persoana: sa asculti mai atent ce are de spus fara a refuza sa recunosti ca pe-alocuri macar are dreptate; daca-i raspunzi frumos chiar daca o dezaprobi, dar macar asa nu instigi la cearta; daca-i dai ragazul de a se exprima pana la capat pentru ca asa s-ar putea sa ajunga la un punct care iti place.. nu cresti sansele sa descoperi ca acea persoana e mai ok decat ai stabilit tu candva ca e? Ma lovesc iar de obiectivitatea de mai sus: daca judeci momentul si nu persoana, te scutesti de nervi/frustrare (si alte sentimente negative) si ai sansa sa descoperi puncte in care te poti intelege cu respectivul/respectiva.

0 comentarii: