cercuri vicioase

Exista un mers al lucrurilor intr-un cerc care parca e aproape regula: pornesti de la ceva, ajungi la ceva bun, din acel ceva bun ajungi in ceva mai putin bun.
Exemple: omul a constatat ca se imbolnaveste.. daca a constatat asta a inventat licori, tincturi si a ajuns la pastile in diferite forme, mai precis a luat nastere industria farmaceutica. Cumva insa, desi aceasta industrie s-a nascut ca sa-l ajute pe om, ea are nevoie de om sa fie neajutorat ca sa existe. De aceea nu intereseaza pe nimeni daca omul se face bine sau nu, important e ca el sa cumpere ce e in reteta.
Armele au fost inventate pentru ca oamenii sa se apere. Sau sa atace... Razboiul era un mijloc si nu un scop in sine. Astazi insa, conform unor teorii pe care nu le pot verifica, s-ar putea spune ca exista razboaie menite sa sustina industria de arme. Deci ai nevoie de un mijloc, il creezi, iar apoi devine scop..
Casatoria. Iei doi oameni, facuti unul pentru altul, cred ei... se iau ca si consecinta a iubirii... iar dupa ani si ani, pentru ca sunt casatoriti si de, birocratia e grea, gurile vorbesc, incearca sa-si gaseasca iubirea pentru a-si motiva casatoria si a o mai tine in picioare.
Sunt sigura ca exista exemple de lucruri si mai mici si mai neinsemnate in care cercul se invarte.. si de altele si mai mari si mai insemnate care respecta principiul. Ma intreb daca nu exista o solutie pentru a sti cand sa ne oprim si a nu devia de la scopurile initiale...

1 comentarii:

brindushi spunea...

p-asta cu cercurile vicioase os ustin cu tarie...sunt exemple fara numar...iar cele date de tine sunt edificatoare...ma pui pe ganduri Irina :-?